CO Z NICH VYROSTE?


Co z nich vyroste?

Podobně otřepaná fráze jako „to za našich mladejch časů nebylo“. Přitom se jedná o otázku, která skrývá téměř samu podstatu lidského bytí. Většinu z nás zajímá, co z našich dětí vyroste. Už naši prapředci si přáli, aby z jejich dětí bylo něco „lepšího“, než jsou oni sami. Jen se mi zdá (alespoň mám ten dojem z literatury popisující tehdejší život lidí), že jim záleželo nejen na tom, zda bude jejich syn „pánem“ a dcera dobře vdána, ale trochu víc se zajímali o to, zda z nich vyrostou slušní lidé. Ten pocit mi dnes trochu schází.

Mám to štěstí (či smůlu), že jsme se před pár lety přestěhovali do nového bytu ve velkém, moderním bytovém komplexu. Nekoná se tu nějaké přirozené rozložení věkových skupin obyvatel. Většinou tu bydlí lidé kolem třicítky. Někteří se přistěhovali již s nemluvnětem, jiní se rozhodli založit rodinu přímo zde. A jako by ani neplatilo současné pravidlo rodiny s jedním dítětem, v převaze jsou ti, kteří si pořídili ratolesti hned dvě. Díky tomu se mi naskýtá bohatý sociologický materiál ke studiu. Ten mě zavedl také k dnešnímu úvodníku a celkovému naladění rubrik v tomto vydání Báječné rodiny.

Děti jsou naše budoucnost. Dobré heslo, ale to už se v budoucnu nebudu s nikým v domě zdravit? Prckové větší i menší mě míjejí na chodbách, dívají se mi s klidem do tváře nebo bloumají pohledem po stěnách či podlaze, ale zarytě mlčí. Když jsem byla malá, učili mě, že dospělého člověka v domě mám vždycky pozdravit. Také už na sebe nebudeme brát vůbec žádné ohledy. Pod mými okny si hrají děti a nadšeně výskají. Nevadí mi to, ale když začnou dvě holčičky pořádat závody v nelidském řvaní, lehce znervózním. Zkoušejí, která dokáže řvát víc a výš. Kupodivu jim okolostojící maminky nevysvětlují, že takto se mezi lidmi neřve. Naopak, snaží se je překřičet, protože neslyší vlastního slova z příběhu, který si právě vyprávějí. Chlapeček, co kope míč proti skleněným dveřím, je zde v doprovodu tatínka. „Pořádně, neboj se, napal to tam,“ povzbuzuje tatínek. Myslí si, že jsou ty dveře nerozbitné, nebo je to sklenář bez práce?

Je to zbytečná skepse? Všichni z toho jednou vyrostou a stanou se z nich milí a příjemní lidé? Asi sotva. Budou to úspěšní lékaři, asertivní obchodní zástupci, bankéři s chladným pohledem a ředitelky obchodních firem nebo stejně nepříjemné prodavačky, jaké vídáme v supermarketech dnes. Budou vědět, co chtějí, a budou se snažit to získat. Doufejme, že ne všemi prostředky a za každou cenu. My totiž v té době už možná budeme staří a nemocní a bude nás mrzet, když nás ve dveřích obchodu div nesrazí k zemi, protože spěchají.

Měli bychom na to pamatovat při výchově svých dětí. Vyroste z nich totiž to, co z nich vychováme a k čemu jim sami dáme příklad svým vlastním chováním. Protože roli mravokárce nemám ráda, připravily pro vás na téma výchovy dětí několik článků mé kolegyně a přizvaly k tomu odborníky na slovo vzaté. Věřím, že v nich najdete cenné rady.

redakce



BUĎTE S NIMI, DOKUD CHTĚJÍ!

Prázdniny jsou tu a pro mnohé rodiče nastává velká starost – co s dětmi, když dovolená trvá 3 – 4 týdny a prázdniny jsou dvakrát tak dlouhé. Někdo má to štěstí a může děti poslat k babičce, ideálně na venkov či chatu. Ale co ti ostatní? Nabízejí se různé dětské tábory s dobrodružným programem nebo výukou cizích jazyků a dalšími aktivitami. To všechno vaše… Celý článek

RODINA JE TU PRO VÁS

V květnovém vydání časopisu Báječná rodina najdete zajímavý článek, který se zabývá významem a funkcí rodiny. K jeho napsání nás inspirovala skutečnost, kterou nelze popřít – ubývá sňatků a děti se rodí partnerům, kteří spolu žijí takříkajíc „na hromádce“. Podíl takto narozených dětí překročil čtyřicet procent. Ale znamená tento fakt, že skutečně ubývá… Celý článek

RODINA JE, KDYŽ...

Při přípravě rodinného měsíčníku Báječná rodina jsme kupodivu v redakci neměli problém shodnout se na obsahu časopisu. Zjednodušeně řečeno jsme všichni souhlasili s tím, že v něm bude „pro každého něco“. S touto ideou jsme připravovali redakční plán, sestavovali návrhy vhodných témat a řešili grafickou úpravu časopisu. Po několika vydáních jsme zjistili,… Celý článek