BUĎTE S NIMI, DOKUD CHTĚJÍ!


Buďte s nimi, dokud chtějí!

Prázdniny jsou tu a pro mnohé rodiče nastává velká starost – co s dětmi, když dovolená trvá 3 – 4 týdny a prázdniny jsou dvakrát tak dlouhé. Někdo má to štěstí a může děti poslat k babičce, ideálně na venkov či chatu. Ale co ti ostatní? Nabízejí se různé dětské tábory s dobrodružným programem nebo výukou cizích jazyků a dalšími aktivitami. To všechno vaše děti potřebují – prarodiče jim obvykle nabídnou plnou náruč lásky a pobyt v dětském kolektivu zase zábavu a první samostatné kroky v životě. Nezapomínejte ale, že nejvíce času byste se svými dětmi měli strávit vy, jejich rodiče.

Často se zdůrazňuje, že děti své rodiče potřebují. To je nezpochybnitelný fakt. Ale věřte, že i rodiče potřebují své děti, i když to často nevnímají tak intenzivně. V plném rozsahu si to uvědomí, až když děti odrostou. Dokud jsou malé, jsou tu stále pro vás. Kromě extrémních případů děti vždy milují své rodiče a jsou schopny jim odpouštět i křivdy a různé přehmaty, kterých se dopouštějí. Za vaši lásku jsou schopny odplácet vám násobně víc. Věnují vám svůj čas, kdykoliv si to přejete, nevydrží dlouho bez vaší přítomnosti a i během hry se stále vracejí k vám.

Tohle všechno si patrně neuvědomíte, dokud se to nezmění. První varování přijde před pubertou. Najednou už pro dítě nejste tak důležití a velkou váhu přikládá hlavně tomu, jak je vnímají vrstevníci a usilují o vhodné místo v jejich společnosti. Možná vás začnou i odmítat a vyhledávat příležitosti, jak vám ukázat, že jsou jiní než vy. Většinou to časem přejde a dříve či později po dosažení plnoletosti k vám vaše děti zase najdou cestu. Jsou to pořád vaše děti, ale mají už svůj život a vy už v něm zabíráte jen malé místo. Možná se přijdou poradit, vyplakat na rameni, ale potom zase hned spěchají zpět, do svého světa. Začnou se poohlížet po vlastní rodině a i když narození vnoučátek vás zase trochu víc sblíží, už to není ono.

Doba, kdy byli malí a toužili si s vámi hrát, cestovat, dovádět, povídat si, je nenávratně pryč. Zdá se vám to příliš vzdálené? Ono to ale jednou určitě přijde, a tak využijte své volno především pro své děti. Hrajte si, dovádějte, buďte spolu. Dokud chtějí.

Byli bychom moc rádi, kdybyste léto strávili také s Báječnou rodinou, která pro vás vychází jako prázdninové dvojčíslo. Napište nám, jak jste léto prožili vy, pošlete fotografie z rodinných výletů. Budeme se těšit!

redakce



CO Z NICH VYROSTE?

Podobně otřepaná fráze jako „to za našich mladejch časů nebylo“. Přitom se jedná o otázku, která skrývá téměř samu podstatu lidského bytí. Většinu z nás zajímá, co z našich dětí vyroste. Už naši prapředci si přáli, aby z jejich dětí bylo něco „lepšího“, než jsou oni sami. Jen se mi zdá (alespoň mám ten dojem z literatury popisující tehdejší život lidí), že… Celý článek

RODINA JE TU PRO VÁS

V květnovém vydání časopisu Báječná rodina najdete zajímavý článek, který se zabývá významem a funkcí rodiny. K jeho napsání nás inspirovala skutečnost, kterou nelze popřít – ubývá sňatků a děti se rodí partnerům, kteří spolu žijí takříkajíc „na hromádce“. Podíl takto narozených dětí překročil čtyřicet procent. Ale znamená tento fakt, že skutečně ubývá… Celý článek

RODINA JE, KDYŽ...

Při přípravě rodinného měsíčníku Báječná rodina jsme kupodivu v redakci neměli problém shodnout se na obsahu časopisu. Zjednodušeně řečeno jsme všichni souhlasili s tím, že v něm bude „pro každého něco“. S touto ideou jsme připravovali redakční plán, sestavovali návrhy vhodných témat a řešili grafickou úpravu časopisu. Po několika vydáních jsme zjistili,… Celý článek